Deprem Çantasının Önemi Nedir? Deprem Öncesi Hazırlık için Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?

Türkiye’de, etkilenen insan sayısı bakımından en çok yoğunluk gösteren doğal afet depremdir. Özellikle son dönemlerde sıklıkla karşılaşılan ve korku dolu anlar yaşatan deprem afetine hazırlıklı olmak ve soğuk kanlılıkla yaklaşmak en önemli iki tutumdur.

Deprem hazırlığı afet anından önce tamamlanmış olmalıdır. Böylece afetzede konumundaki birey kendisini güvene almış demektir. Bu güven sayesinde sarsıntı anında daha soğuk kanlı kalabilir.

Sakin kalabilmek tüm afetlerde hayat kurtarıcı etkiye sahiptir. Yaşanılan bölgenin deprem bölgesi olduğunun bilincindeyseniz deprem öncesi hazırlıklarınızı yapmış olmanız daha da çok önem taşımaktadır. Peki depreme nasıl hazırlık yapılır? Durumu; deprem öncesi ve deprem anı olmak üzere iki ayrı başlıkta inceleyelim.

Deprem Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Deprem öncesinde ilk yapılması gereken bilgi edinmektir. Edinilmesi gereken bilgileri sıralayacak olursak;

  •  Deprem bölgesinde yaşayıp yaşamadığınıza dair bilgi edinilmelidir.

  •  Deprem anında nerede toplanılacağını öğrenmek için toplanma alanını sorgulayıp aile bireyleriyle, ev halkıyla paylaşılmalıdır.

  • Deprem ile karşı karşıya kalınırsa ihtiyaç duyulacak her eşyayı içinde barındıran deprem çantasını hazırlamalı ve kolay erişilebilir bir yerde konumlandırılmalıdır.

  • Tüm hazırlıkların ardından deprem anında panik yapmanın daha büyük tehlikelere yol açabileceğini de düşünmek gerekmektedir.

  • Deprem olduğu zaman alınması gereken önlemleri öğrenilmelidir. Afet anında tüm önlemleri alabilmek için sakin kalmak adına tatbikat denemeleri yapılmalıdır.

Deprem anında kişi ilk olarak soğuk kanlılığını korumalıdır. Bu ilk kuralın ardından öncelikle alınması gereken (doğalgaz vs. gibi) önlemleri almalı ve doğrudan sarsıntı bitene kadar çök – kapan – tutun ile en doğru yere kapanmalıdır.

 Sarsıntı bitene kadar burada beklemek en doğru olanıdır. Tamamen sarsıntının durduğundan emin olunduğunda ise deprem çantasıyla birlikte sokağa çıkılıp toplanma alanına gidilmesi gerekli olabilir. Şayet büyük bir ilk sarsıntı yaşandıysa artçı deprem ile yeniden karşılaşma riskine karşın bir süre dışarıda beklemek en güvenilir seçenektir.

 Dışarıya çıkıldığında ise yerleşim yerlerinin sıklaştığı bölgeler yerine daha geniş ve boş araziler tercih edilmelidir. Burada en önemli unsurlardan biri deprem çantasıdır.

Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?

Öncelikle deprem bir doğal afettir. Bunun bilinciyle çanta hazırlanmalıdır. Doğal afet anında ekstraların hepsi önemsizdir.

Yalnızca en acil en önemli olan materyaller çantaya yerleştirilir. Peki nedir bu en önemli materyaller gelin biraz inceleyelim.

  •  Önem sırasına göre belirtecek olursak ilk sıraya kimlik kartlarını, üzerinize ait tapuruhsat ve sigorta gibi belgeleribanka kartı ve pasaportdiploma gibi belgelerizorunlu deprem poliçesini ve gerekli gördüğünüz diğer belgeleri öncelikli olarak dosyalayıp çantaya yerleştirmek gereklidir.

  •  Tüm belgeleri tamamladıktan sonra artık diğer aletlere geçilebilir. Sırada uyku tulumları ya da bunun yerine battaniyedüdükmakasçakıel feneri ve önlem amaçlı yedek pil var. Tüm bunlara pilli küçük bir radyo

  • da eklenmelidir. Böylece telefon kullanılamayacak bir durumda dışarıdan haber alınabilir veya deprem altında kalındığında ses oluşturması için bile kullanılabilir. Her türlü durum düşünülerek çantaya gereken tüm çok amaçlı aletler yerleştirilebilir. Fakat abartıya kaçılmamalıdır.

  •  Bunların dışında kişisel bakım ürünlerisukonserve gıdakuru meyve ve kutu meyve suyu gibi acil durumlarda açlık hissini ortadan az da olsun kaldıracak aperatifler bulundurulması gerekmektedir.

  •  Son olarak iç çamaşırı ve yaşanılan bölgenin o anki iklimine uygun kıyafetler ile afet ve acil durum çantası tamamlamış olunmalıdır.

Unutmayın, deprem çantası hayat kurtarır. Depremin ne zaman geleceği bilinmeyeceğinden her an bu riskle karşı karşıya gelebilecek gibi hazırlıklı fakat bir o kadar da sükunetli olunmalıdır.